ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Jun 8, 2020 | Uncategorized

Η πολύτεκνη οικογένεια είναι το κοινωνικό κύτταρο που ενισχύει πληθυσμιακά μια χώρα και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της κυπριακής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τη διατήρηση των δημογραφικών ισορροπιών.  Το πρόβλημα της πολυτεκνίας συνδέεται άμεσα με το δημογραφικό πρόβλημα και είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που θέλει πολλαπλό πλησίασμα. 

Το πρόβλημα έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής όχι μόνο των Κυπρίων πολιτών, αλλά και τον τρόπο ζωής γενικά των δυτικών χωρών.  Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εξελιγμένες κοινωνίες  και αυτό γιατί ο τρόπος ζωής των δυτικών κοινωνιών έχει αλλάξει ριζικά και εξαρτάται από πολυπαραγοντικές παραμέτρους, όπως είναι η οικονομία, η ευχέρεια για καλύτερη ποιότητα ζωής, η επιλογή.  Έχει να κάνει με την κουλτούρα, έχει να κάνει με τη θρησκεία. 

Το δημογραφικό πρόβλημα δεν θα το λύσουν οι πολύτεκνες οικογένειες.  Θα το λύσει η ίδια η πολιτεία όταν ενσκήψει στα μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης εποχής.  Στους νέους και στις αντιλήψεις για τη ζωή, στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος, στον τρόπο ζωής, στην παιδεία που πρέπει να λαμβάνουν τα παιδιά μας, στην ποιότητα ζωής που πρέπει να απολαμβάνουν. 

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΟΛΙΓΟΤΕΚΝΙΑΣ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ.  Άλλωστε ο μεγάλος βαθμός γεννήσεων ανήκει στα φτωχότερα έθνη.   Ο οικονομικός παράγων είναι πολύ πειστικός σε μια εποχή που τα έθνη εξετάζονται κάτω από το οικονομικό πρίσμα.  Γι’ αυτό και ορισμένα ημίμετρα οικονομικά που εφαρμόζονται, επιδόματα κυρίως, φέρνουν προσωρινά επιφανειακά αποτελέσματα. 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΠΩΣ ΕΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΣΟΥ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΨΗΛΟΥ, ΘΑ ΠΕΙΣΕΙ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΠΩΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ, ΤΟ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ.  ΑΝ ΕΧΕΙ ΞΕΦΤΙΣΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΑΠΗ, ΑΥΤΟ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟΣΟ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.   

Ίσως, ένας από τους λόγους που ο μέσος κύπριος δεν αποφασίζει να κάνει περισσότερα παιδιά είναι ο φόβος ως προς τον έλεγχο και την ευθύνη για το μεγάλωμα τους.  Φόβος ως προς τους κινδύνους που παραμονεύουν στη σημερινή σύγχρονη κυπριακή κοινωνία π.χ. ναρκωτικά, εγκληματικότητα, κτλ. Οι γυναίκες δεν αποφασίζουν εύκολα να κάνουν πιο πολλά παιδιά, λόγω καριέρας. 

Η δομή της οικογένειας έχει αλλάξει και δεν υπάρχει επιστροφή.  Η γιαγιά και ο παππούς δεν μένουν πια μαζί με τα παιδιά για να τα βοηθήσουν στο μεγάλωμα των εγγονιών και θέλουν και αυτοί την ανεξαρτησία τους. Πολύ συχνά οι πολύτεκνοι, σε μια εποχή εξόντωσης των εμβρύων, κρυφοκαμαρώνουν για τη γενναιότητά τους και με μια παιδική αφέλεια αναζητούν μια αναγνώριση, ένα έπαινο, που άλλωστε είναι και δίκαιος. Γι’ αυτό νομίζω επιδρούν κάποια «μέτρα» όπως τα επιδόματα και οι συντάξεις. Οι πολύτεκνοι δεν αξίζουν τον έπαινο μόνο γιατί γεμίζουν την Κύπρο με καινούριους πολίτες, αλλά και γιατί τη γεμίζουν με πολίτες παραγωγικούς, λιγότερο καταναλωτικούς από το σύνολο των πολιτών και περισσότερο και καλύτερα προσανατολισμένους στις εθνικές και πνευματικές γενικότερα αξίες.  Και αυτό γιατί υπόκεινται λιγότερο στη φθοροποιό επίδραση του υλικού πλούτου και της ακοινωνησίας του μοναχοπαιδισμού. 

Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι η πολύτεκνη οικογένεια η οποία έχει αποτρέψει ως τώρα τη ρήξη του κοινωνικού ιστού μέσα στη βαθιά και παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση που πλήττει τον τόπο μας και τον λαό μας. Αυτές οι δύο επισημάνσεις αρκούν αφενός για να καθορίσουν το μέτρο ευθύνης όλων μας απέναντι στην πολύτεκνη οικογένεια και αφετέρου, για να δώσουν τη δέουσα απάντηση σ’ όσους υποτιμούν την ανάγκη στήριξης του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, κυρίως υπό τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες.

Παυλίνα Χαγιάννη

Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος

Περισσότερα Άρθρα

Get in Touch. Get Involved.

Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Proin eget tortor risus.

1234 Divi St. #1000, San Francisco, CA

Call Us: (235) 135-2351