Select Page

“Το έργο μας, φέρνει τους ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο με την αγάπη”

Μητέρα Τερέζα

Στην πολυετή παρουσία η πρωτοποριακή για τα κυπριακά δεδομένα Στέγη Άγιος Χριστόφορος  έχει εξυπηρετήσει πάνω από 50 ενήλικα ορφανά άτομα με νοητική υστέρηση από όλη την Κύπρο που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν υποχρεωμένα να καταφύγουν σε οίκους ευγηρίας ή ψυχιατρικές κλινικές.

Στήριξε την Στεγη Αγιου Χριστόφορου

Notice: Test mode is enabled. While in test mode no live donations are processed.

Select Payment Method
Personal Info

Donation Total: €5,00

Πάρε ενεργό μέρος στον σκοπό μας

Κάλεσε (+357) 22 570 095  για δωρεές η  Επικοινώνησε για να μάθεις για το πως αλλιώς μπορείς να δραστηριοποιηθείς.

Προσφορά για μια αξιοπρεπή διαβίωση, απασχόληση και ποιότητα ζωής

Σκοπός και στόχος της Στέγης είναι η προσφορά όλων των αναγκαίων υπηρεσιών για μια αξιοπρεπή διαβίωση, απασχόληση και ποιότητα ζωής σε ενήλικα πνευματικά υστερούντα άτομα.  Κατευθυντήρια γραμμή της είναι η αποφυγή ιδρυματοποίησης των ενοίκων της.

Η Ιστορία μας

Η δημιουργία της Στέγης «Άγιος Χριστόφορος» ήταν το όνειρο μιας ζωής για τους αείμνηστους Στέλιο και Έλλη Ιωάννου, που για χρόνια πρόσφεραν αφειδώλευτα στα άτομα με νοητική υστέρηση στο νησί μας…

Ένοικοι & κριτήρια εισδοχής

Στη Στέγη γίνονται δεκτά άτομα με δείκτη νοημοσύνης 30-55 ετών, των οποίων και οι δύο γονείς έχουν πεθάνει. Επίσης άτομα χωρίς γονείς, με δείκτη νοημοσύνης 55-85, που λόγω δυσκολιών αυτομέριμνας δεν μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα…

Προγράμματα φροντίδας και απασχόλησης

Tο εβδομαδιαίο πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξειδικευμένες ανάγκες του κάθε ενοίκου και περιλαμβάνει προγράμματα Ειδικής Φυσικής Αγωγής, Εργοθεραπείας και Χειροτεχνιών, κοινωνικές εκδηλώσεις…

Saving Lives & Building Families Since 1990

Children Placed

$ Raised

Homes Built

Μέχρι στιγμής υπάρχουν λιγοστές νέες αιτήσεις προς αξιολόγηση, από ενδιαφερόμενα άτομα.

Οι λόγοι που συντρέχουν στη μείωση καινούριων εισδοχών στη Στέγη είναι οι ακόλουθοι:

  • Οι πλείστοι κηδεμόνες προτιμούν να έχουν τα αδέλφια τους μαζί τους, έστω και κάτω από άσχημες συνθήκες, για να καρπώνονται το δημόσιο βοήθημα το οποίο λαμβάνουν γι’ αυτούς.
  • Οι νοητικά υστερούντες ενήλικοι που διαμένουν σε διάφορους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας, δεν ενθαρρύνονται να κάνουν αίτηση στη Στέγη γιατί οι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να χάσουν τα τροφεία τα οποία λαμβάνουν από αυτούς.
  • Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την οικονομική κρίση, έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί από τους εργοδοτούμενους του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, ή άλλων παρόμοιων χώρων, μετά τη συνταξιοδότησή τους δημιουργούν δικό τους ιδιωτικό χώρο και δέχονται τροφίμους που ήδη γνώριζαν από πριν.
  • Αρκετά νοητικά υστερούντα άτομα των οποίων πεθαίνουν οι γονείς, βολεύονται στο σπίτι με την βοήθεια αλλοδαπών οικιακών βοηθών. Σήμερα, μετά από 20 χρόνια λειτουργίας της Στέγης, έχουν δημιουργηθεί συνθήκες διαβίωσης για τους ενοίκους, οι οποίες πλησιάζουν κατά μεγάλη προσέγγιση, αυτές του γενικού πληθυσμού.

Τα βήματά μας είναι αργά, αλλά σταθερά

και παρ’ όλο που όλοι πάντοτε επιθυμούμε να επιτυγχάνουμε μεγάλους και υψηλούς στόχους, το πρώτιστο καθήκον μας είναι να επιτυγχάνουμε μικρούς στόχους, σαν να ήταν μεγάλοι και υψηλοί. Ανεξάρτητα από τους στόχους μας όμως, η συνεχής φθίνουσα οικονομική κατάσταση και η ως άνω μείωση καινούριων αιτήσεων, μας προβληματίζει όλους για την εξελικτική πορεία της Στέγης. Εάν ο Σύνδεσμος Φίλων σταματήσει την χορηγία του ή την μειώσει ακόμα περισσότερο τότε ουσιαστικά δεν θα υπάρχει επιλογή από την συζήτηση της πιθανότητας η Στέγη να σταματήσει να λειτουργεί για οικονομικούς και μόνο λόγους.

Ο κοινωνιολόγος Hubert Humphrey είπε

 πως μια κοινωνία θα κριθεί από τον τρόπο που μεταχειρίζεται αυτούς που βρίσκονται στο χάραμα της ζωής, τα παιδιά, αυτούς που βρίσκονται στο λυκόφως της ζωής, τους ηλικιωμένους και αυτούς που βρίσκονται στη σκιά της ζωής, τους νοητικά και σωματικά υστερούντες. Εάν η Στέγη αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία της για οικονομικούς και μόνο λόγους, θα είναι μεγάλο πλήγμα τόσο στην προσφορά υπηρεσιών προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, όσο και προς την ευρύτερη Κυπριακή κοινωνία.

Στήριξτε και εσείς το Ίδρυμα

Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά ενισχύετε το έργο μας και βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας στηρίζοντας την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ατόμων με νοητική υστέρηση.

Call Us: (+357) 22 570 095

pavlina@saintchristopher.org.cy