Προγράμματα ημερησίας φροντίδας και απασχόλησης:

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ανάλογα με τις εξειδικευμένες ανάγκες του κάθε ενοίκου, περιλαμβάνει τα εξής:

  • Καθημερινές δραστηριότητες (άτυπη εκπαίδευση στο: πως τρώμε, πως ζούμε, πως στρώνουμε το κρεβάτι κλπ.)
  • Ατομική Φροντίδα
  • Καλλιέργεια των ενδιαφερόντων π.χ. μουσική, θέατρο κ.α.
  • Άθληση
  • Κοινωνικές Εκδηλώσεις π.χ. εκκλησιασμός, εκδρομές, ψώνια, κινηματογράφος, απογευματινές έξοδοι για καφέ κ.α.
  • Κάλυψη ιδιαιτέρων αναγκών π.χ. επισκέψεις σε γιατρούς κλπ.
  • Οικογενειακό Συμβούλιο: Ένοικοι και προσωπικό συζητούν για διάφορα θέματα που τους απασχολούν – (επικοινωνία μεταξύ των μελών της κατοικίας).
  • Καθημερινά επίσης λειτουργούν τα προγράμματα Ειδικής Φυσικής Αγωγής, Εργοθεραπείας και Χειροτεχνιών. Τα προγράμματα αυτά, που επιβλέπονται και συντονίζονται, από πολυθεματική θεραπευτική ομάδα, δεν είναι και τόσο εντατικά εκπαιδευτικά. Προορίζονται για άτομα που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία και είναι περισσότερο ελαστικά και ψυχαγωγικά.

    Οι προσφερόμενες υπηρεσίες ενισχύονται με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας μέσω του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με παθολόγο μια φορά εβδομαδιαίως και ψυχίατρο μια φορά μηνιαίως, καθώς και λειτουργών Κοινωνικής Ευημερίας του Τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας. Η συνεργασία με παθολόγο και ψυχίατρο συνεχίζεται μέχρι την πλήρη λειτουργία του ΓεΣΥ.

Εκδηλώσεις

Ο Σύνδεσμος Φίλων του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου κάθε έτος προσφέρει Χριστουγεννιάτικα και Πασχαλινά δώρα σε όλους τους ενοίκους μας. Η Στέγη κάθε χρόνο λαμβάνει μέρος σε διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, όπως παζαράκια, κ.α. με χειροτεχνίες των ενοίκων της.

Αίθουσα αυτοσυγκέντρωσης και χαλάρωσης

Η Στέγη διαθέτει ειδική αίθουσα αυτοσυγκεντρώσεως (multi- sensory ή Snoezelen room), η οποία προσφέρει έμμεση θεραπεία μέσω των πέντε αισθήσεων και είναι ανάμεσα στις ελάχιστες στο είδος της που λειτουργούν στην Κύπρο. Η αίθουσα αυτή δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον, σχεδιασμένο να προσφέρει σε άτομα με ειδικές ανάγκες πολλαπλές αισθησιακές εμπειρίες. Ήχος, οσμή, φωτισμός και αφή συνδυάζονται για την ωφέλεια των ατόμων που χρησιμοποιούν την αίθουσα, μακριά από την πίεση της άμεσης θεραπείας και φροντίδας.